miercuri, 11 aprilie 2018

Pledoarie pentru cauza sufletului tău



    

„O LUME MAI BUNĂ, construită cu sârguință prin contribuția fiecăruia, acționând ca o societate UNITĂ care slujește BINELUI COMUN.”

Succesul începe din fotoliu. Incredibil dar adevărat. Acesta este titlul unei cărți care așteaptă să fie scrisă, povestită sau discutată.
Atunci când ne gândim cum să abordăm viața, de cele mai multe ori, fugim de adevăruri dureroase. Adevărurile dor și chiar dacă “minciuna are picioare scurte” preferăm să ne mințim și să-i mințim pe cei din jur. Nu știu cât de mult conștientizăm acest lucru, nu știu cât de mult ne dor aceste “clipe de viață” cert este că de cele mai multe ori reușim să trăim și trăim până la capătul vieții și poate că abia la final recunoaștem în fața celor din jur, a noastră și a lui Dumnezeu că toată viață noastră a fost: “un dureros eșec”. Nimeni nu este vinovat, dar la fel de bine toți purtăm vina vieții și a destinului nostru. Un proverb spune că „Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă.”
Dumnezeu când a creat lumea a știut ce face. Atunci când a creat omul, nu a făcut altceva decât să multiplice ceea ce el știa că trebuie să fie. “Și a zis Dumnezeu: să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile care se târăsc pe pământ și pe tot Pământul”.
Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Lui, ceea ce înseamnă că fiecare are un sâmbure de Dumnezeire, un miez de sacralitate pe care îl descoperă dacă dorește, îl păstrează dacă poate și îl oferă dacă vrea. Dumnezeu a creat oameni liberi și egali ca șanse căci așa cum se spune, i-a creat pentru a stăpâni toate vietățile și dobitoacele de pe Pământ.
Orice naștere, înseamnă o lupta teribilă, înseamnă o șansă de 1: 1 000 000 cel puțin pentru fiecare nou născut. Cel care se naște este un învingător, un alergător care trece primul linia de sosire. Dar de cele mai multe ori uităm că ne-am născut învingători și ne-am născut pentru a fi învingători. La fel de adevărat este că “perfecțiunea îi aparține lui Dumnezeu, dar omul este dator să caute să o atingă”. Nimeni nu va fi perfect dar fiecare din noi are datoria de a caută permanent, de a învăța, de a se perfecționa și de a oferi din ceea ce a adunat, căci numai dăruind vei dobândi. De ce? Pentru că pilda vine din vechime: cu cât vei dărui mai multă dragoste cu atât mai multă vei primi înapoi, cu cât vei ajuta mai mulți oameni cu atât vei avea mai multă bucurie și recunoștință. Oferă un zâmbet și vei face un om fericit, oferă ceea ce știi și vei face mulți oameni împliniți. Un alt proverb spune: dă-i unui om un peşte și-l vei hrăni o zi, învață-l cum să pescuiască și-l vei hrăni toată viața.
Cel mai greu lucru cu care a trebuit să mă obișnuiesc a fost acela de a oferi. Da. Recunosc acest lucru. Copil fiind și apoi mai târziu credeam că tot ce primesc este un semn de recunoaștere a meritelor mele și întotdeauna mă bucuram de ceea ce primisem. Acest lucru a continuat chiar și mai târziu când am fost obișnuit să primesc un semn de recunoaștere de câte ori făceam ceva bun. Primul semn de întrebare mi l-am pus când m-am căsătorit. Lăsând la o parte festivismul clipei, emoțiile au fost deosebite pentru că atunci în mod oficial mi-am recunoscut, noul statut. Din acel moment am început să ofer: sprijin, înțelegere, iubire, căldură,  totul. Totul pentru a obține tot.
Această nouă ipostază a durat până când mi s-a născut primul copil și am observat că se poate și altfel. Acest copil mi-a arătat că poți oferi fără a aștepta răsplată. Și mulțumesc Domnului că cei doi copii mi-au oferit momente deosebite, clipe de dragoste necondiționată, clipe de tandrețe, clipe de neuitat care erau de altă factură decât cele oferite și primite în cadrul dualității soț – soție. Soția îmi oferă tot ceea ce am nevoie, soția este spijinul clipei prezente, este realitatea de zi cu zi. Copii îți oferă viitorul, tăria de a privi dincolo de clipa prezență. Cu ajutorul lor poți întrezări prin ani, decenii și secole, ei îți oferă tăria de a depăși momentele de îndoială. Cu ei și prin ei treci hotarul timpului și devii nemuritor. Copii m-au învățat că poți oferi mai mult decât primești și primești întotdeauna mai mult decât ai oferit. Dar nici acest lucru nu mi-a dat voie să mă schimb total. Au trebuit să treacă ani și chiar și în aceste memente mă descopăr cumpănind dacă să ofer ceva sau nu. Și de fiecare dată îmi aduc aminte de lecția primită: „dăruind vei dobândi”. Oferă un zâmbet și vei primi un surâs, oferă o mână de ajutor și vei primi recunoștința și dragostea celui ajutat, oferă prietenie și vei fi înconjurat de prieteni. Ce este mai frumos decât să poți merge pe stradă și să primești un zâmbet? Ziua poate fi întotdeauna mai frumoasă dacă o începi cu un zâmbet. Oferă un zâmbet oricui. Pe lângă bucuria de a oferi cel mai ieftin și mai frumos cadou vei observa că ziua poate fi frumoasă indiferent de starea vremii. De ce am ales acest titlu: „Succesul începe din fotoliu”? De obicei în fotoliu ne permitem să visăm. Când începem să visăm ne dăm seama că de cele mai multe ori visele nu corespund realității înconjurătoare. Când ajungem să conștientizăm că visele nu sunt conforme cu realitatea începem să ne întrebăm, de ce? Orice întrebare pusă nu face decât să adâncească această dilema, de ce? Ce-mi trebuie? Ce trebuie să fac pentru a depăși starea actuală? Şi din acest moment intervine ceea ce generic am numit: nemulțumirea. Iar după ea urmează tot ceea veți vedea mai jos... adică: hotărârea, visul, căutarea, analiza, teama, filozofia eșecului, viziunea, decizia, munca, succesul, satisfacția, recunoștința, împlinirea, dăruirea...
Undeva, cândva, visul devine realitate. Depinde doar de tine când... începi să visezi!
„Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: http://www.avbs.ro/, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu