luni, 12 martie 2018

Drumul spre succes este întotdeauna în construcție

                  

“În poiana din pădure aveau casă doi pitici”
-               Mihai, fii serios te rog!
-               Dar sunt cât se poate  de serios Mirabela.
-               Ce au spus cei de la bancă?
 “Sus în deal e o casă, și acolo-i mândra mea”
-               Mihai?! 

-               Ce-i dragă?
-               Ce au spus?
-               Că îndeplinim condițiile. Împrumutul va fi aprobat.
-               Serios?
-               Foarte serios.
-               Și acum?
-               Acum o să căutăm o echipă cu care să începem discuțiile. Să vedem cam care sunt costurile, condițiile, termenele și… nu știu… o să încercăm să punem pe hârtie ceea ce vrem și cât mai multe întrebări ca să putem cântări situația. Va trebui să strângem într-un dosat actele pământului cumpărat și tot ce mai avem ca să le arătăm.
-               Și unde oare să găsim o echipă ca lumea?
-               Știi cum spune bătrânul chinez: când elevul este pregătit apare profesorul. Așa că e mai bine să ne gândim dacă suntem pregătiți, dacă vrem și dacă putem.
-               Mihai, dacă nu am fi vrut, nu am fi început ca să căutăm soluții. Dacă nu am fi fost pregătiți am fi mai așteptat încă doi sau trei ani așa cum am așteptat până acum. De putut sigur o să putem pentru că avem fiecare un job bun, ne putem permite să punem un ban deoparte și avem tot sprijinul părinților. Ce ne trebuie mai mult?
-               Curajul. Să nu uităm că locul pe care l-am cumpărat de la mătușa Tamara este la marginea orașului. Poate că, adică nu, sigur se va construi jur împrejur, dar pentru moment suntem sau mai bine zis, o să fim singuri. Deci nu ne bazăm decât pe mașină și picioarele noastre.
-               O să ne descurcăm. Dacă nu o facem acum mai târziu sigur o să fie mai greu. Numai când mă gândesc la casa noastră mă și văd cu un copil în brațe stând afară la aer curat.
-               Aer curat? Să sperăm. Cât despre copil cu siguranță că și eu vreau. Ce zici? Când ne apucăm de schițăm planul casei și întrebările?
-               Cât timp pregătesc masa tu poți să iei un carnet și sa faci niște adnotări. O să ne prindă bine.
-               Ok.
-               Gata. Am sosit. Deci terenul e de cinci sute de metri. Trebuie să ne gândim dacă vrem o casă pătrată, dreptunghiulară sau de altă formă. Apoi trebuie să știm dacă o facem cu un nivel sau cu două.
-               Păi dacă stau și mă gândesc cam toată lumea are casă pătrată sau în formă de “L”.
-               Din câte știu nimeni nu prea mai face locuința cu patio ca să aibă intimidate. Și dacă te trezești cu un bloc lângă tine oricum se uită la tine și în patio.
-               Dacă o să vedem că PUD-ul nu permite construcții mai mari de două nivele nu are cum să apară un bloc lângă tine.
-               Știu, dar surprize pot apărea oricând. Deci?
-               În primul rând Mihai trebuie să vedem ce vrem și arhitectul ne va ajuta să strângem la un loc toate spațiile pe care le vrem.
-               Corect. Aici ai dreptate. Deci?
-               În primul rând dormitorul matrimonial. Că doar facem casă pentru noi.
-               Perfect. În principiu eu optez pentru dormitor cu baie și dressing separate. Ce zici?
-               De acord. Putem să intrăm în dormitor din living. E mai confortabil. Și la o adică putem lăsa ușa deschisă dacă vrem să auzim soneria de la poartă. Și bucătăria prefer să fie separată. Chiar dacă mulți optează pentru spațiu deschis între bucatarie și living aș vrea să nu amestecăm mirosurile. Iar bucătăria și o baie de serviciu pot fi chiar lângă ușa de la intrare.
-               Da. La urma urmei putem monta un televizor micuț în bucătărie dacă o să vrem să mâncăm acolo după ce pregătești masa.
-               Da. Şi așa. Sau vedem.
-               Camera copilului o să fie lângă dormitorul nostru la început și apoi se poate muta în podul mansardat. Ce zici?
-               Da. Si numai bine când o să se mute cu dormitorul sus o să putem să facem dormitorul, cameră de studiu – birou la parter. Cine știe ce ne oferă viața și poate o să ajungem să lucrăm de acasă.
-               Corect. Altceva?
-               Nu știu. Tu ce zici? Merită să facem garaj?
-               Nu cred. Dar dacă putem înghesui un spațiu la parter cred că ar fi bine să avem un spațiu de depozitare. Gândește-te numai la bicicletele noastre dacă o să ajungem să avem timp de relaxare sau la lucrurile copilului.
-               Oricum eu nu vreau să păstrez nimic. Tot ce rămâne mic sau nu folosim dăm. Nu păstrăm nimic ce ne trage înapoi. Amintirile sunt pentru album nu pentru depozitat.
-               Cum spui tu. Altceva?
-               Poate că nu ar strica să modelăm podul mansardat și pentru o cameră de oaspeți.
-               Da.
-               Și cred că mi-aș dori să amenajez un colț cu balansoar, iasomie, trandafiri…
-               Și grătar.
-               Da și un loc de întins rufele mascat cochet de ceva verde…
-               Și un loc pentru…
-               Pentru?
-               Pentru băgat mașina în curte dacă vom fi nevoiți să apelăm la soluția asta.
-               Da. Ai dreptate.
-               Acum că ne-am lămurit cât de cât, ar fi bine să găsim și “sutele de întrebări pe care să le adresăm arhitectului.
-               Bineînțeles. Dar acum hai să mâncăm. După masă putem continuă.
***
-               Bună Mihai, uite Ioana, colega de birou îmi spune că ei au apelat la o firmă specializată. Notează te rog un număr de telefon : 0722494447 - AIA Proiect – Birou de proiectare.  Ei se ocupă de absolut totul. Sună te rog și vezi când putem să ne  programăm pentru o întrevedere.
-               Ok. Se face. Trec să te iau când plec spre casă.
-               Perfect. Astăzi mergem să facem aprovizionarea săptămânală.
***
Mirabela se urcă în mașină, își puse centura și nu apucă să întrebe ceva că Mihai deschise discuția:
-               O să trecem pe acasă să luăm dosarul cu acte și notesul cu planul și întrebările noastre. La ora șase ne întâlnim cu echipa AIA.
-               Așa de repede?
-               De ce nu. Nu ne costă nimic să discutam. Cu cât mai repede cu atât mai bine.
-                Super.
***
-               Bună ziua.
-               Bună ziua. Luați loc vă rog. Manolescu.
-               Mirabela și Mihai Pandrea. Am venit…
-               Știu. Echipa mea e pregătită în sala de consiliu. Doriți să discutăm puțin înainte de a ne deplasa acolo?
-               Nu știu. Ce am putea discuta?
-               Dacă aveți să vă exprimați vreo cerință? Sau dacă aveți vreo preferință?
-               Nu știu. Nu cred. Dar dacă vom avea ceva de discutat am prefera să discutăm zece minute după această prima întrevedere.
-               Într-adevăr foarte corect. O întrebare delicată… aveți idee despre ce va fi vorba? Și despre câți bani dispuneți?
-               Știm ce vrem, iar dumneavoastră o să ne spuneți ce se poate și ce trebuie modificat. Cât despre bani, pot să vă spun că vom beneficia de programul Prima Casă și Banca își va da avizul final.
-               Corect. Oricum o să discutăm toate aceste aspecte în sala de consiliu. Vă rog să mă urmați.
-               Bună seară.
-               Salut,
-               Bună.
-          Bună seara.
-               Am să vă prezint colectivul cu care veți lucra dacă vă vom convinge:  domnișoara Iulia se ocupă de structură, Marcel este inginerul de instalații,  Jean răspunde de acte, documente și aprobări, deci el se ocupă de consultanță avize, Mircea este arhitectul nostru și Anca se ocupă de design.  Ei sunt Mirabela și Mihai Pandrea. Vă rog să luați loc.
-               Aici avem planul locului pe care l-am cumpărat și actele de vânzare cumpărare. Din păcate din câte am înțeles, nu există furnizori de servicii în zonă cu excepția rețelei de electricitate.
-               Într-adevăr. Un început abrupt. O să vă rog să îmi spuneți la ce v-ați gândit și apoi o să vedem cum ne putem încadra. Deci?
-               Casă. Parter cu dormitor matrimonial individual cu baie și dressing, living ca odaie de trecere între holul de intrare și dormitor. Baie de serviciu și bucătărie cu spațiu de luat masa. Dormitorul copilului sau copiilor care ulterior se poate transforma în biroul. Podul mansardat cu două dormitoare și baie. Un garaj pe post de debara, sau loc de depozitare. Platformă pentru mașină lângă poartă. Și dacă se poate o zonă de relaxare care să poată oferi un minim decent de intimidate pentru un balansoar, o masă, un grătar.
-               Și zona de uscat rufele – eu sunt de modă veche și prefer să aerisesc rufele.
-               Bineînțeles.
-               Altceva?
-               Așteptăm să ne întrebați dumneavoastră pentru detalii.
-               Corect. Cu ce să începem deci?
-               Când vine vorba de un proiect de casălumea are de obicei două opțiuni sau stratageme: “vai cât de greu poate să fie” sau cel comun “vorbesc cu finu' Ion, nașu' George și mai vin și părinții să ne ajute”… Greșit. Un proiect serios, și o casă este un proiect cât se poate de serios, trebuie să pornească de la câteva întrebări simple pe care un specialist vi le adresează: cu ce să începeți construcția unei case? de câți bani aveți nevoie pentru casa visată? care sunt demersurile și autorizațiile de care aveți nevoie? unde să găsești constructori de bună calitate, cu experiență și corecți? unde să găsiți furnizori serioși ce practică prețuri convenabile?
-               Da. Asta este exact ce ne doream. Un expert care să ne ajute să identificăm cele mai importante aspect, soluții și cheltuieli.
-               Atunci ați ajuns exact unde trebuie. După cum vedeți, echipa AIA Proiect este multidisciplinară, dispune de cunoștințe în proiectare și o experiență impresionantă în realizarea de proiecte de case adaptabile amplasamentului dorit. Vă vom prezenta câteva modele de dormitoare, livinguri, bucătării, băi, spații mansardabile, garaje, spații de depozitare, zonă de relaxare cu terasă acoperită sau descoperită, zona de utilități iar designerul nostru, va completa proiectul cu detalii legate de ferestre, placaje interioare și exterioare, pereți simpli sau colorați, draperii, perdele, elemente de iluminat și absolut tot ceea ce înseamnă casă la cheie.
-               Ați enumerate atât de multe servicii încât nu știu dacă vom avea bani ca să le acoperim pe toate.
-               Eu zic să discutăm pe elemente concrete, iar la final tragem linia și socotim. Vedem ce servicii și produse vă oferim și comparăm cu planul de suportabilitate pe care l-ați întocmit cu banca. Abia apoi vedem unde se mai poate modifica ceva pentru a ne încadra în ținta dumneavoastră de buget.
-               Excelent. Când o să discutăm elmentele de utilități o să vă rog să luați în calcul și o posibilă fosă septică pentru a nu depinde de termenele primăriei pentru canalizare și dacă puteți consulta un specialist ca să forăm o fântână mică pentru că și apa va fi o problemă.
-               Deci încet, încet, ideile prind viață și putem să spunem că începem să dăm contur visului dumneavoatră.
-               Eu cred că da. Să începem deci.
-               La drum deci.



Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu