vineri, 27 octombrie 2017

Casa mea respiră. Energia casei tale e înăuntru sau afară?

Dacă nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe uşă. Casa, asemeni omului trebuie să-şi facă un control periodic. Şi tot ca şi omul trebuie să apeleze la servicii de calitate, pentru a putea decide ce e mai bine pentru ea.
-            Casa mea e verde!
-            Cât de verde?
-            Cea mai verde. Nimic nu se pierde şi schimbul cu ambientul este foarte bine verificat.
-            La terminarea lucrărilor ai făcut un audit?
-            Un audit?
-            Da. Un audit energetic este indicat atât în cazul lucrărilor mai vechi cât şi în cazul lucrărilor noi. La clădirile vechi, auditorul constată ce lucrări trebuiesc efectuate pentru îmbunătăţirea zonei de confort astfel încât să poţi alege soluţia cea mai avantajoasă atât pentru tine cât şi pentru clădire. Iar la cladirile noi verifică dacă totul corespunde proiectului din punct de vedere energetic.
-           Bine, bine, dar eu doar ce am terminat casa acum un an.
-         Te cred, şi nu aduc nimănui acuze dar pentru siguranţa ta şi a familiei e bine să ai un astfel de certificat. Cred că atât dirigintele de şantier cât şi muncitorii şi-au făcut treaba dar e bine ca orice casă să aibă toate documentele şi certificatele. Pentru liniştea ta sufleteasca poţi apela la o firmă specializată în termografie clădiri sau termoviziune clădiri.  La final vei putea avea o hartă a eficienţei energetice şi vei afla daca, pe unde si cum se scurge energia, atat prin transfer termic cat si prin exfiltratiile cauzate de zonele neetanse dintre elementele constructie.
-            Bine dar...
-            Tu îmi spuneai că ai o casă verde. Dar... cei mai mulţi oameni se gândesc doar la ce este în casă. Îşi propun să cumpere electrocasnice de clasa energetică superioară, să înlocuiasca becurile, să verifice  dacă ferestrele trag şi eventual să-şi schimbe tâmplăria sau uşile, dar puţini sunt cei care verifică şi casa în sine.
-            Chiar m-ai făcut curios.
-            Curiozitatea este  primul pas catre cunoaştere. Un om curios pune şi îşi pune întrebări. Iar un om care întreabă cu siguranţă că va obţine şi nişte răspunsuri
-            Dar oare de ce nu mi-a recomandat arhitectul sau proiectantul o astfel de  investigaţie.
-            Asta numai ei pot să-ţi spună, eu pot doar să fac presupuneri dar asta nu înseamnă ca ceea ce cred eu chiar este adevărat.
-            Ciudat.
-            Gândeşte-te că apelezi la o firmă pentru a obţine un certificat energetic. Şi firma îţi sugerează atât un audit energetic cât şi o termografie. Toate aceste documente îţi arată cât de sănătoasă este casa ta din punct de vedere energetic şi dacă e cazul şi ce soluţii sunt adecvate şi unde trebuiesc aplicate. Iar dacă te vei decide să o vinzi ca să faci altă casă cu mult mai frumoasă şi mai prietenoasă aceste documente vor fi gata şi nu va mai trebui să aştepţi pentru eliberarea lor.
-            Dar oare chiar merită?
-     Asta tu trebuie să decizi. Dar din experienţă îţi spun că în construcţii nu există perfecţiune. Iar termografie te ajută de identifici locuri vulnerabile pentru buzunarul tău, căci o casă în care punţile termice nu sunt bine izolate sau ferestrele şi uşile nu sunt bine etanşate va consuma mai multă energie pentru menţinerea confortului termic. Şi dacă totuşi ţi se pare destul de devreme pentru o locuinţă terminată anul trecut poţi să mai amâni cu un an, dar orice amânare riscă să se transforme în situaţie definitivă.
-            Mă mai gândesc. Spune-mi te rog, crezi că poţi să-mi sugerezi pe cineva?
-            O să las la alegerea ta pentru că sunt mai multe posibilităţi. Tot ce pot să-ţi spun este că Mihai a apelat la Enermed Impex SRL şi a obţinut un certificar energetic rapid şi la un preţ competitiv. Iar după ce a văzut şi termoviziunea a realizat că are o casă ca acasă. Tot mai mulţi oameni spun că „vreau o tară ca afară”, dar ţara aceea pleacă de la casa ta, de la poarta ta, de la trotuarul tău, de la cartierul tău.
-            Mulţumesc Andrei.
-            La bună auzire şi la revedere.




Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu