sâmbătă, 7 octombrie 2017

Case frumoase pentru oameni fericiți




Zilele trecute m-am intalnit cu un amic cu care nu ma vazusem de mult si ca sa reinnodam firul am inceput sa povestim de una de alta si printre alte nimicuri din viata curenta m-am trezit ca spun:
- Stii Maline, zilele trecute am vazut intr-un ziar londonez o reclama la o casa de caramida situata in apropierea Londrei la circa 40 de kilometri si care arata inca bine. Partea haioasa e ca pretul de vanzare era de numai o lira si stateam si ma gandeam  cat oare poate sa coste o renovare ca sa o poti face locuibila? Stii bine ca nu sunt milionar dar cred ca cu cateva mii de lire poti sa o faci placuta si locuibila, atat ca sa o inchiriezi cat si sa poti petrece acolo o vacanta cand ti se face dor de duca.
- Nu stiu cate stii tu Aristide, dar cred ca mai bine apelezi la serviciile unui evaluator si el iti poate spune cu exactitate ce include “mica ta renovare”.  In primul rand trebuie sa cunosti legislatia tarii si a zonei, apoi trebuie sa afli ce stipuleaza planul de urbanism pentru zona respectiva, daca ai voie sa renovezi si ce materiale poti sa folosesti atat la interior cat si la exterior. Daca este o cladire de interes national, regional, zonal sau nu pentru ca in fuctie de toate aceste detalii poti incepe sa cauti o firma care sa iti avanseze o cifra de afaceri de la care poti pleca. Apoi trebuie sa ii spui firmei de proiectare ceea ce doresti sa iasa din ceea ce ai deja si firma, plecand de unele proiecte din portofoliu, iti poate prezenta trei sau patru proiecte case sau daca nu, iti poate personaliza proiectul adaptand toate solutiile la casa existenta si la doleantele tale. Apoi mai trebuie sa iei in considerare si incadrarea locuintei in mediul inconjurator pentru ca o casa proiectata pentru secolul trecut nu suporta prea multe elemente decorative si de mobilier moderne sau moderniste asa ca firma o sa iti propuna si un stilist care sa imbine in mod placut arhitectura exterioara cu elementele constructive si decorative si terminand cu amenajarea interioara si exterioara. Poate ca la exterior iti doresti o pergola de umbrire sau un foisor pentru servit masa, poate ca iti doresti sa adaugi un semineu sau sa adaugi obloane la ferestre sau poate vrei sa imbraci casa in iedera. Dar sunt atat de multe elemente care pot face atractiva o locuinta incat numai o firma iti poate oferi toate detaliile atat in 2D cat si in 3D. Dar inainte de toate trebuie sa vezi cat este impozitul si la cat vor ajunge taxele pentru locuinta, pentru proiectare si renovare.
- Maline, cu o astfel de expunere reusesti sa darami toate castelele de nisip.
- Aristide, rostul meu este sa incerc sa iti prezint cam ce inseamna un proiect si realistic vorbind, tu poti sa cumperi casa englezeasca cu o lira dar pana la final s-ar putea ca valoarea lucrarilor si taxele incluse sa se ridice la cateva sute de mii de lire. Si mai ramane un mic dar semnificativ amanunt: ce te faci daca municipalitatea te obliga sa folosesti doar materiale asemanatoase perioadei de constructie si la final te obliga sa permiti introducerea locuintei in circuitul touristic doar pentru ca intr-o vara “cineva” a scris, a compus sau a pictat in acea locuinta care apartinuse unui aristocrat indragostit de arta?
- Pai daca tot ma vor oblige sa o inscriu intr-un traseu turistic, atunci parte din venituri imi vor reveni de drept.
- Asa e, dar parerea mea e sa te gandesti ca “uneori visele intrec cu mult realitatea distrugandu-ti viata”
- Si ce ma sfatuiesti?
- Eu cred ca cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa contactezi o firma de imobiliare si sa incerci sa gasesti un loc de casa asa cum crezi ca te-ar face fericit.
- Pai daca ar fi sa aleg, cred ca o poiana sau o zona mai impadurita ar fi excelenta, departe de lume dar nu complet rupta de civilizatie.
- Daca reusesti sa alegi locatia, urmatorul pas este sa contactezi o firma de proiectare careia sa ii pui la dispozitie toate elementele: suprafata, distantele de la utilitati si dispunerea acestora in spatiu, daca se poate si o ridicare topografica daca te decizi pentru o zona de deal sau care poate cuprinde denivelari si la urma o lista cu toate cerintele tale.
- Pai cerintele mele sunt simple.
- In constructie si cu alte cuvinte in proiectare nu exista simplu, exista ceea ce vrei si ceea ce se poate din punct de vedere legal si constructive. Tu spui cam ce ai vrea si ei decid ce se poate si cum se poate din punct de vedere al solutiilor constructive. Arhitectul si inginerul constructor vor lucre pentru a-ti oferi satisfactie maxima.






















- Pai…
- Aristide, trebuie sa sti daca vrei o casa moderna sau o casa clasica, daca vrei o casa de vacanta sau o locuinta semipermanenta, daca vrei cu terasa sau cu acoperis in panta, dupa care poti opta pentru parter si etaj sau parter si mansarda locuibila, sau parter si pod ca spatiu de depozitare… trebuie sa spui daca vrei garaj la nivelul solului sau subteran, daca vrei sa ai beci sau nu, daca vrei sa ai utilitati interioare sau combinat interior si exterior, daca vrei pereti grosi sau subtiri, ferestre mari sau mici dispuse ordonat sau aleatoriu, daca vrei suprafete drepte sau curbe. In functie de toate aceste elemente pe care trebuie sa le ai deja in minte (sa poti vizualiza casa), firma iti va propune un proiect de casă personalizat sau unul din portofoliu. Important e sa vrei dar si mai important e sa stii ce vrei.
- Maline, m-ai dat gata. Niciodata nu am gandit ca un vis poate sa prinda viata si consistenta atat de repede.
- Si tot ceea ce am facut eu, nu a fost decat sa te ajut sa iti conturezi visul.
- Nici nu stiu cum sa iti multumesc.
- Pai daca o sa vin la inaugurare si o sa putem sa mai povestim si la un pahar intr-o seara rece in fata unui semineu atunci ma declar multumit.
- Si daca tot ai punctat atat de bine toate detaliile nu ai cumva si o firma de proiectare?
- Fara sa fac reclama directa sau mascata pot sa iti recomand firma AIA Proiect






despre care pot sa spun ca: “AIA Proiect pune la dispoziția beneficiarilor o colecție de proiecte case optimizate sau personalizează casa în funcție de amplasament și așteptările proprietarului. Pentru a ajunge la casa mult visată, trebuie parcurse câteva etape importante atât din punct de vedere al construcției, cât și legal. Echipa AIA Proiect poate parcurge toți pașii necesari pentru a oferi valoare unei case la momentul preluării de către viitorul locatar și oferă suport pe toată perioada pre- și post-execuție. Punerea în valoare a amplasamentului începe de la deplina înțelegere a ideilor beneficiarului și se încheie cu verificarea implementării tuturor cerințelor de către constructor. Avem în echipă chiar și un evaluator ANEVAR, care poate calcula valoarea edificiului la momentul finalizării sau în oricare alt moment.”
- Multumesc Maline. Uite cum o “banala intalnire” poate sa aduca un strop de liniste si lamurirea unui vis ce poate deveni realitate.
- La revedere.
- La revedere si tinem legatura.
- Bineinteles.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu